Google bötfärdade ett rekord på 2,42 miljarder euro av EU

Detta är bara början, ytterligare två straff kan utdömas

Enligt Europeiska kommissionens beslut måste Google betala en påföljd på 2,42 miljarder euro för att ha brutit mot antitrustlagen.

Europeiska kommissionen uppger att Google gynnade sina egna Google Shopping-produkter i resultat från Googles sökmotor till nackdel för andra leverantörer av varor. Länkar till Google Shopping-produkter var och finns högst upp på sökresultatsidan, medan positionerna för konkurrerande tjänster, som bestäms av Googles sökalgoritmer, endast visas på lägre positioner.

Inom 90 dagar måste Google ändra sitt rankningsystem för sökalgoritmer. Annars åläggs en straffavgift på upp till 5% av den genomsnittliga dagliga globala försäljningen av Alphabet, Googles moderbolag.

Europakommissionär för konkurrens Margrethe Vestager sa att det som Google gjorde var olagligt enligt EU: s antitrustregler. Med detta beslut fastställdes ett prejudikat för framtida utredningar.

Europeiska kommissionen undersöker ytterligare två fall där Google påstås missbruka konkurrensreglerna på den fria marknaden: Android-operativsystemet och AdSense.

Läs mer: https://rechtennieuws.nl/54679/commissie-legt-google-geldboete-op-242-miljard-eur-misbruik-machtspositie-als-zoekmachine-eigen-prijsvergelijkingsdienst-illegaal-bevoordelen/

Law & More