När man väljer att starta en välgörenhetsorganisation är ett av de första väsentliga stegen att välja en lämplig juridisk form. Holländsk lag känner till olika enheter som kan fungera som en juridisk form för en välgörenhetsorganisation: den holländska stiftelsen och den nederländska föreningen. Den holländska stiftelsen är oftast vald för att grunda en välgörenhet. Ett kännetecken för den nederländska stiftelsen är att den inte har några medlemmar. I grund och botten måste den holländska stiftelsen bara ha ett organ: styrelsen.

FILANTROPI & VÄLLIGHETSSTIFTNINGAR
FÖRSÖK RÄTTSLIGT STÖD

Filantropi & välgörenhetsstiftelser

När man väljer att starta en välgörenhetsorganisation är ett av de första väsentliga stegen att välja en lämplig juridisk form. Holländsk lag känner till olika enheter som kan fungera som en juridisk form för en välgörenhetsorganisation: den holländska stiftelsen och den nederländska föreningen.

Den holländska stiftelsen är oftast vald för att grunda en välgörenhet. Ett kännetecken för den nederländska stiftelsen är att den inte har några medlemmar. I grund och botten måste den holländska stiftelsen bara ha ett organ: styrelsen. Den nederländska stiftelsen strävar efter att uppnå ett specifikt mål som nämns i införlivande artiklarna. Detta mål kan uppnås genom att skaffa donationer, bedriva företag eller ansöka om bidrag. Dessutom är det förbjudet för stiftelsen att dela ut vinster till grundare, de personer som ingår i dess organ och andra personer. Den senare gruppen ("annan person") kan dock få betalningar så länge dessa betalningar görs för ett altruistiskt eller socialt syfte, vilket innebär att en stiftelse är en juridisk form som är väl lämpad att forma en välgörenhet. En stiftelse har donatorer eller volontärer. I princip har dessa personer inga rösträtt. Vidare kan en stiftelse äga fast egendom, göra skulder, ingå åtaganden och öppna bankkonton. En stiftelse kan också bedriva kommersiell verksamhet.

Till skillnad från en stiftelse har en förening medlemmar som är förenade i stämman. Denna stämma har en betydande maktmakt, eftersom den bland annat ansvarar för utnämning och avskedande av styrelseledamöter. Dessutom kan bolagsordningen endast ändras av stämman. Föreningen får inte dela ut vinster mellan sina medlemmar. Precis som stiftelsen kan en förening utföra rättsliga handlingar som att köpa egendom. Det senare är emellertid förbjudet om föreningen kan ses som en informell förening.

Mellan stiftelsen och föreningen kan det finnas skillnader i potentiella styrelseledamöter.

Vad kan Law & More gör för att hjälpa dig?

Law & More har erfarenhet av att vägleda och hjälpa till att driva holländska och internationella välgörenhetsstiftelser eller privatkunder med filantropiska önskemål och mål.

Vi rekommenderar att skapa, etablera och registrera nederländska välgörenhetsorganisationer och ideella stiftelser. Vår hjälp spänner över alla aspekter av nederländska skatte-, rättsliga, styrelseformer och tvistlösningsfrågor.

Tom Meevis bild

Tom Meevis

Hantera partner / advokat

 Ring +31 40 369 06 80

Tjänsterna för Law & More

Företagsrätt

Företags advokat

Varje företag är unikt. Därför får du juridisk rådgivning som är direkt relevant för ditt företag

Meddelande om standard

Interim advokat

Behöver du en advokat tillfälligt? Ge tillräckligt juridiskt stöd tack vare Law & More

Förespråkare

Immigrationsadvokat

Vi behandlar frågor som rör upptagande, uppehåll, utvisning och utlänningar

Aktieägaravtal

Företagsadvokat

Varje företagare måste hantera företagsrätt. Förbered dig väl för detta.

"Law & More advokater
är involverade och
kan empati med
kundens problem ”

Meningsfri mentalitet

Vi gillar kreativt tänkande och ser bortom de juridiska aspekterna av en situation. Det handlar om att komma till kärnan i problemet och hantera det i en bestämd fråga. På grund av vår no-nonsense mentalitet och många års erfarenhet kan våra kunder lita på personligt och effektivt juridiskt stöd.

Vill du veta vad Law & More kan göra för dig som advokatbyrå i Eindhoven?
Sedan kontakta oss via telefon +31 (0) 40 369 06 80 eller skicka ett e-postmeddelande:

herr. Tom Meevis, förespråkare kl Law & More - [e-postskyddad]
herr. Maxim Hodak, advokat på & More - [e-postskyddad]

Law & More B.V.