Tequila konflikt

Tequila konflikt

En välkänd stämning från 2019 [1]: Det mexikanska tillsynsorganet CRT (Consejo Regulador de Tequila) hade inlett en talan mot Heineken som nämnde ordet Tequila på dess Desperados-flaskor. Desperados tillhör Heinekens utvalda grupp av internationella varumärken och är enligt bryggeriet en "tequila-flavored beer". Desperados marknadsförs inte i Mexiko, men säljs i Nederländerna, Spanien, Tyskland, Frankrike, Polen och andra länder. Enligt Heineken innehåller deras smakämnen rätt tequila som de köper från de mexikanska leverantörerna som är medlemmar i CRT. De ser också till att produkten uppfyller alla regler och krav för märkning. Enligt CRT bryter Heineken reglerna för att skydda namnen på lokala produkter. CRT är övertygad om att Heinekens Desquados-tequila-smaksatt öl skadar tequilas goda namn.

Tequila konflikt

Smakförstärkare

Enligt CRT-chef Ramon Gonzalez hävdar Heineken att 75 procent av smaken är tequila, men forskning från CRT och ett hälsocenter i Madrid visar att Desperados inte innehåller tequila. Problemet verkar vara med mängden smakförstärkare som läggs till ölet och receptet som används för det. CRT anger i detta förfarande att produkten Desperados inte uppfyller mexikanska föreskrifter, vilket krävs för alla produkter som innehåller Tequila. Tequila är ett skyddat geografiskt namn vilket innebär att endast Tequila som produceras av företag som är certifierade för detta ändamål i Mexiko kan kallas Tequila. Till exempel måste agavarna som används under destillationen komma från ett särskilt utvalt område i Mexiko. Dessutom måste 25 till 51 procent av en blandad dryck innehålla tequila för att ha namnet på etiketten. CRT tror bland annat att konsumenter vilseleds för att Heineken skulle ge intryck av att det skulle finnas mer tequila i ölet än det faktiskt finns.

Det är anmärkningsvärt att CRT har väntat så länge med att vidta åtgärder. Desperados har funnits på marknaden sedan 1996. Enligt Gonzalez berodde detta på de juridiska kostnaderna, eftersom detta är ett internationellt fall.

Verifiering

Domstolen uttalade att även om ordet "tequila" framträder framträdande på framsidan av förpackningen och i Desperados-reklam, kommer konsumenterna fortfarande att förstå att Tequila endast används som smaksättning i Desperados och att andelen Tequila är låg. Påståendet att det finns Tequila i produkten är korrekt enligt domstolen. Faktum är att Tequila som har lagts till Desperados kommer också från en tillverkare som är godkänd av CRT. Konsumenten blir inte heller vilseledd, eftersom etiketten på baksidan av flaskan anger att det är "öl smaksatt med tequila", enligt tingsrätten. Det är dock fortfarande oklart vilken procentandel av tequila som finns i Desperados. Det framgår av domstolens dom att CRT har gjort det oklart att Tequila inte används i tillräcklig mängd för att ge drinken ett väsentligt kännetecken. Detta är en kritisk fråga för att avgöra om en specifikation är tillåten eller om den anses vara vilseledande.

Slutsats

I dom den 15 maj 2019, ECLI:NL:RBAMS:2019:3564, har tingsrätten den Amsterdam drog slutsatsen att CRT:s fordringar inte kunde överlåtas på någon av de grunder som CRT fastställde. Påståendena avslogs. Som ett resultat av detta utfall dömdes CRT att betala Heinekens rättegångskostnader. Även om Heineken vann detta fall har märkningen på Desperado-flaskorna justerats. Den fetstilta "Tequila" på framsidan av etiketten har ersatts med "Smaksatt med Tequila".

Avslutningsvis

Om du upptäcker att någon annan använder eller har registrerat ditt varumärke måste du vidta åtgärder. Chansen för framgång minskar ju längre du väntar på att agera. Om du vill veta mer om detta ämne, vänligen kontakta oss. Vi har rätt advokater som kan ge råd och stödja dig. Du kan tänka på hjälp vid brott mot varumärken, upprätta ett licensavtal, överföra handlingar eller göra ett namn och / eller logotypval för ett varumärke.

[1] Domstol av Amsterdam, 15 maj 2019

ECLI: NL: RBAMS: 2019: 3564

Law & More