Att bli holländsk medborgare tidigare genom ett optionsförfarande

Att bli holländsk medborgare tidigare genom ett optionsförfarande

Du bor i Nederländerna och du gillar det väldigt mycket. Du kan därför vilja ta nederländskt medborgarskap. Det är möjligt att bli holländare genom naturalisering eller alternativ. Du kan ansöka om nederländsk medborgarskap snabbare genom tillvalsförfarandet; Dessutom är kostnaderna för detta förfarande betydligt lägre. Å andra sidan innebär optionsförfarandet strängare krav. I den här bloggen kan du läsa om du uppfyller dessa krav och vilka underlag som krävs för ett lyckat resultat.

Med tanke på processens komplexa karaktär är det lämpligt att anlita en advokat som kan guida dig genom processen och fokusera på din specifika och individuella situation. 

Villkor

Du kan ansöka om nederländsk medborgarskap efter val i följande fall:

  • Du är myndig, född i Nederländerna och har bott i Nederländerna sedan födseln. Du har även ett giltigt uppehållstillstånd.
  • Du är född i Nederländerna och har inget medborgarskap. Du har bott i Nederländerna med ett giltigt uppehållstillstånd i minst tre år i följd.
  • Du har bott i Nederländerna från den dag du fyllde fyra år, du har alltid haft ett giltigt uppehållstillstånd och du har fortfarande ett giltigt uppehållstillstånd.
  • Du är före detta nederländsk medborgare och har bott i Nederländerna i minst ett år med ett giltigt permanent eller tidsbegränsat uppehållstillstånd med ett icke-tillfälligt syfte att stanna. Observera att om ditt medborgarskap någon gång har återkallats för att du avsagt dig det, kan du inte ansöka om en option.
  • Du har varit gift med en nederländsk medborgare i minst tre år eller har ett registrerat partnerskap med en nederländsk medborgare i minst tre år. Ditt äktenskap eller registrerade partnerskap är kontinuerligt med samma nederländska medborgare och du har bott i Nederländerna kontinuerligt med ett giltigt uppehållstillstånd i minst 15 år.
  • Du är 65 år eller äldre och har bott i Konungariket Nederländerna kontinuerligt i minst 15 år med ett giltigt uppehållstillstånd omedelbart före bekräftelsen av förvärvet av nederländskt medborgarskap.

Om du föddes, adopterades eller gifte dig före den 1 januari 1985, finns det ytterligare tre separata fall genom vilka du kan ansöka om nederländsk medborgarskap genom val:

  • Du föddes före den 1 januari 1985 av en holländsk mamma. Din far hade inte holländskt medborgarskap när du föddes.
  • Du adopterades som minderårig före den 1 januari 1985 av en kvinna som då hade holländskt medborgarskap.

Du var gift med en icke-nederländsk man före den 1 januari 1985 och som en följd av detta förlorade du ditt nederländska medborgarskap. Om du nyligen har skilt dig ska du göra optionsbeskedet inom ett år från äktenskapets upplösning. Du behöver inte vara bosatt i Nederländerna för att göra denna deklaration.

Om du inte faller under någon av ovanstående kategorier är du sannolikt inte kvalificerad för tillvalsprocessen.

FÖRFRÅGAN

Att ansöka om nederländsk medborgarskap efter val görs hos kommunen. För att göra det måste du ha giltig legitimation och ett födelsebevis från ditt ursprungsland. Du måste också ha ett giltigt uppehållstillstånd eller annat bevis på laglig vistelse. På kommunen måste du deklarera att du kommer att avge åtagandeförklaringen vid ceremonin för att förvärva nederländskt medborgarskap. Genom att göra det förklarar du att du vet att lagarna i kungariket Nederländerna också kommer att gälla för dig. Dessutom måste du i de flesta fall avsäga dig ditt nuvarande medborgarskap, såvida du inte kan åberopa en dispensgrund.

Kontakt

Har du frågor angående immigrationslagstiftning eller vill du att vi hjälper dig vidare med ditt optionsförfarande? Kontakta då gärna Mr Aylin Selamet, advokat på Law & More at aylin.selamet@lawandmore.nl eller Mr Ruby van Kersbergen, advokat på Law & More at ruby.van.kersbergen@lawandmore.nl eller ring oss på +31 (0)40-3690680.

Law & More